Переходь на наш європейський сайт і замовляй каву у будь-яку країну.
0 (800) 75 2526 +38 (050) 366 51 00
Ви вклалися в круті зерна, вже уявляєте цей ідеальний ранковий ковток, але щось пішло не так… Смак не тішить, баланс зник, а кайф від чашки десь випарувався. У чому проблема? Є нюанси, які можуть легко зіпсувати вашу каву, навіть якщо ви взяли найкращий сорт. Давайте розбиратися, що пішло не так і як це виправити.
Близько 98% кави — це вода. Тому її якість напряму впливає на смак напою. Якщо використовуєте воду з-під крана, не дивуйтеся, що кава виходить із дивним присмаком, зайвою гіркотою або навіть металевими нотами.
Фільтрована або бутильована вода з низьким вмістом мінералів — найкращий метч з вашою кавою. Ідеальна мінералізація (TDS) — від 75 до 150 мг/л. Якщо мінералів занадто багато, вода витягуватиме зайві гіркі речовини. Якщо занадто мало — кава може бути прісною та плоскою. Оптимальний рівень pH — 6,5–7,5. Надто кисла вода (pH < 6,5) може підкреслити різку кислотність, а лужна (pH > 7,5) — зробити смак «мильним» або плоским.
Мелена кава не буває універсальною. Якщо взяти занадто грубий помел для еспресо — кава вийде водянистою. А якщо надто дрібний для фільтра — отримаєте гіркий напій.
Підбирайте помел під свій метод заварювання, а якщо вагаєтесь і не знаєте, який саме потрібен, клікайте сюди — ми вже писали корисну статтю про види помелу та рецепти найсмачнішої кави під кожен девайс!
P.S. Ідеальний варіант — купити жорновий млин і молоти зерна перед заварюванням. Це дає максимально свіжий аромат і смак.
Відсутність чітких пропорцій — ще одна причина, чому ваша кава не смакує. Додаєте забагато кави — отримуєте гіркий і перенасичений смак. Замало — слабеньку «кавоподібну» рідину.
Використовуйте кухонні ваги. Адже для кожного методу заварювання свої пропорції, які існують не просто так ;)
Yep, кава швидко вбирає вологу, запахи та втрачає аромат. Якщо зберігати її у відкритому пакеті або в холодильнику, то смак може бути… самі розумієте яким :(
Тому:
Зберігайте зерна в герметичній упаковці.
Тримайте їх у сухому, темному місці (але не в холодильнику!).
Намагайтеся використати каву протягом 3–4 тижнів після відкриття.
Кипляча вода (100°C) буквально спалює каву, а занадто холодна — не витягує з неї всі смаки.
Ідеальна температура води — 94–96°C.
Якщо немає термометра, просто зачекайте 30 секунд після закипання і тоді заливайте каву.
Бути уважними = топова кава еврі дей енд еврі найт!
Навіть найкращі зерна можна зіпсувати, якщо неправильно їх заварювати. Тому забудьте про воду з-під крана, слідкуйте за помелом, дозуванням та температурою — і ваша кава вдома буде на рівні. Покажіть усім цим кавʼярням третьої хвилі, на що ви здатні, коли обізнані :D